poniedziałek, 18 stycznia 2016

hummus klasyczny



Jestem ogromnym hummusożercą. Kocham hummus, mogę go jeść do wszystkiego. To była miłość od pierwszego jedzenia. Mogłabym jeść go tonami. Na hummus nigdy nie jest za późno. Jest to swojego rodzaju jedzeniowe niebo, posiłek bogów.
Narobiłam dzisiaj tego hummusu jak głupia, tahiny też zrobiłam pełno, więc pewnie to będzie bardzo hummusowy tydzień lub dwa, dlatego zrobiłam go w dwóch wersjach smakowych (na pomidorowy będzie osobny przepis).
Robiłam hummusy z wielu, wielu przepisów. Lepsze i gorsze. Wypracowałam trochę swój niezawodny sposób na dobry hummus.

SKŁADNIKI

  1. szklanka suchej ciecierzycy 
  2. 4 łyżki pasty tahini
  3. 2 ząbki czosnku (za zawsze daje 2 duże/3 małe - ale bardzo lubię czuć silny czosnkowy posmak w moim hummusie)
  4. 1 łyżka soku z cytryny
  5. pół szklanki wody
  6. sól do smaku
  7. ewentualnie odrobina oleju sezamowego
  8. oliwa z oliwek, słodka czerwona papryka do posypania







PRZYGOTOWANIE

  1. ciecierzycę należy najpierw opłukać pod bieżącą wodą a następnie namaczamy ją w wodzie przez noc / min 8 godzin, Po tym czasie musimy ponownie ją przepłukać i gotować na wolnym ogniu około półtorej godziny. Dla leniwych / bardzo głodnych można użyć ciecierzycy z puszki - 1 puszka
  2. wystudzoną ciecierzycę przekładamy do naczynia blendera, dodajemy czosnek, odrobinę soli, sok z cytryny i pastę tahini, całość dokładnie blendujemy na jednolitą masę - ok 3-5 min, będzie bardzo zbita i twarda
  3. ciągle miksując dodajemy wodę,najlepiej lodowatą. Własnie teraz nasza zbita szara masa zmienia się w puszysty, delikatny hummus. Jeżeli czujecie, że jest za mało sezamowa można dodać odrobinę oleju sezamowego.
  4. po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji przekładamy hummus do miski.
Hummus najlepiej smakuje skropiony oliwą z oliwek i posypany słodką papryką, w towarzystwie z chlebkiem naan, pitą, lub innym pieczywem. Osobiście bardzo lubię go też z pokrojoną marchewką (idealna, zdrowa przekąska w pracy!), selerem naciowym czy cukinią.


smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz