niedziela, 24 stycznia 2016

bardzo proste curry z zielonej soczewicy z kuskusem, mango i sokiem z limonki

przepis pochodzi ze strony www.halfbakedharvest.com, z moimi drobnymi innowacjami. Z przepisami już tak jest, że wydaje nam się, że nie możemy czegoś zrobić bo nie mamy w kuchni tego czy tamtego. W oryginalnym przepisie była trzy kolorowa quinoa zamiast kaszy kuskus, ale jako, że zbliża się koniec miesiąca mój budżet zmusił mnie do zrobienia studenckiej wersji ;)
Bardzo długo nie lubiłam gotować z książek kucharskich, zwłaszcza angielskich, bo niektóre składniki wydawały mi się bardzo drogie i bardzo ciężko dostępne. Z czasem nauczyłam się, że wszelakiego rodzaju składniki można zamienić na inne. Właśnie takie kombinowanie sprawia mi często największą radość.



SKŁADNIKI / na 4 duże porcje

  1. 2 łyżeczki oleju kokosowego
  2. 2-3 średnie marchewki, pokrojone
  3. duża czerwona papryka, posiekana
  4. 2 zabki czosnku , bardzo drobno posiekane
  5. 2-3 łyżki pasty czerwone curry
  6. 1 i 1/2 łyżeczka przyprawy curry
  7. 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
  8. 2 łyżeczki sosu sojowego
  9. 4 szklanki bulionu warzywnego
  10. 1 szklanka zielonej ciecierzycy
  11. 1 szklanka kaszy kuskus 
  12. sok + skórka z 1/2 cytryny
  13. sok + skórka z 1 limonki
  14. pokrojone lub posiekane mango
  15. świeża kolendra
  16. obrane i pokrojone mango

 


PRZYGOTOWANIE



  1. w dużym garnku z głębokim dnem rozpuszczamy olej kokosowy, na którym podsmażamy ok. 5 minut marchewkę i paprykę, dodajemy czosnek i smażymy jeszcze chwilkę,
  2. dodajemy pastę curry, i przyprawę curry, mieszamy wszystko razem, aż nie zacznie badzo intensywnie pachnieć, dodajemy mleko kokosowe, bulion i sos sojowy i całość doprowadzamy do wrzenia
  3. do gotującej się mieszanki dodajemy zieloną soczewicę (jeżeli chcecie użyć komosy ryżowej zamiast kuskus, to dodajecie ją razem z soczewicą i wszystko gotować 25 min) i gotujemy 20 min, do całości wrzucamy kuskus i zostawiamy na wolnym ogniu na kolejne 5 minut,
  4. zdejmujemy z ognia, do mieszanki dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz kolendrę.
  5. pokrojone mango najlepiej dodać dopiero przed podaniem, tak samo jak limonkę, można też dorzucić kilka listków jarmużu, czy szpinaku (rukoli, roszponki, kto co lubi)


smacznego!

1 komentarz: