piątek, 15 stycznia 2016

duszona brukselka z jarmużem, seitanem i suszonymi pomidorami.

W poprzednim poście był seitan, no ale on sam w sobie nie smakuje jakoś szczególnie, więc teraz będzie przykład na jego wykorzystanie. No i jest... BRUKSELKA, zaraz obok szpinaku i grzybów (które teraz uwielbiam) moja największa zmora dzieciństwa, koszmar z przedszkola, wy Też tak macie? Całe szczęście, ta brukselka w niczym nie przypomina tej stołówkowej ;) Całość najlepiej podać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub makaronem.

Dzisiejszy przepis pochodzi z książki Veganomicon: The Ultimate Vegan Cookbook, z drobnymi zmianami.




SKŁĄDNIKI / na 4 porcje:


  1. duża czerwona cebula - pokrojona w drobne kosteczki
  2. 2 ząbki czosnku -posiekane
  3. 2 łyżki tłuszczu roślinnego do smażenia
  4. pół litra bulionu warzywnego
  5. 500g brukselki
  6. 250g świeżego jarmużu
  7. 4 porcje seitanu - ok.350g
  8. pół szklanki suszonych pomidrów
  9. pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  10. 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  11. 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  12. 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  13. 1/2 łyżeczki soli - staram się używać jak najmniej soli
  14. świeżo mielony czarny pieprz do smaku




PRZYGOTOWANIE

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę, czosnek i seitan przez około 7 minut.
  2. Dodajemy brukselkę i podsmażamy przez kolejne 3-5 minut, po czym dodajemy wszystkie przyprawy
  3. Całość zalewamy bulionem i winem, teraz całość musi zacząć się gotować.
  4. Dodajemy jarmuż i suszone pomidory
  5. Całość mieszamy i zostawiamy na wolnym ogniu przez ok. 7 minut



smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz