Seitan, czyli chińskie mięso z mąki, jest produktem powstającym w wyniku wypłukania skrobi z mąki pszennej.
Pierwszy raz próbowałam seitanu u znajomego w Barcelonie, tam jest ogólnodostępny w sklepach spożywczych, u nas bardzo mało popularny. Można z niego zrobić właściwie wszystko, i przygotować w dowolnym kształcie, można też dodać różnorodne przyprawy, w zależności od tego kto to lubi ;)
Do seitanu miałam dwa podejścia - pierwsze było totalną porażką. Jeżeli nie chcecie robić seitanu z tego przepisu, zdecydowanie nie polecam tej Pani KLIK
Ale do rzeczy.
Najłatwiejszy przepis na Seitan składa się z wody i mąki, ja dodaję jeszcze płatki drożdżowe i sos sojowy, żeby nadać całości smak.
Pierwszy raz próbowałam seitanu u znajomego w Barcelonie, tam jest ogólnodostępny w sklepach spożywczych, u nas bardzo mało popularny. Można z niego zrobić właściwie wszystko, i przygotować w dowolnym kształcie, można też dodać różnorodne przyprawy, w zależności od tego kto to lubi ;)
Do seitanu miałam dwa podejścia - pierwsze było totalną porażką. Jeżeli nie chcecie robić seitanu z tego przepisu, zdecydowanie nie polecam tej Pani KLIK
Ale do rzeczy.
Najłatwiejszy przepis na Seitan składa się z wody i mąki, ja dodaję jeszcze płatki drożdżowe i sos sojowy, żeby nadać całości smak.
SKŁADNIKI
- mąka pszenna (ja użyłam typ 650), około 500g
- pół szklanki płatków osianychi
- 4 łyżeczki sosu sojowego
- około półtorej szklanki wody
- litr bulionu warzywnego'
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE
- W dużej misce mieszamy mąkę z płatkami drożdzowymi, dodajemy sos sojowy, i szklankę wody, wszystko mieszamy drewnianą łyżka,później ugniatamy ręcznie. Całość musi mieć konsystencje odrobinę twardszą niż ciasto na pierogi, podobną do ciasta na chleb.
- Wyrobione ciasto przekładam do miski, przykrywam folią i odstawiam na jakiś czas do lodówki, min 30 min.
- W tym czasie w garnku przygotowuję bulion warzywny, wkrawam do niego cebulę, czosnek, i przyprawiam, dodaję dwie łyżeczki sosu sojowego
- Teraz czas na ciasto. Kwestia wypłukiwania skrobi z mąki brzmi dość skomplikowanie, ale jest bardzo prosta, Wkładamy ciasto do dużej miski, zalewamy ciepłą wodą i ugniatamy. Woda zacznie robić się biała, wylewamy, zalewamy nową wodą i ugniatamy dalej, robimy to do momentu kiedy woda w misce pozostanie czysta. W pewnym momencie będziecie mieli wrażenie, że ciasto się rozpada, ale jeżeli będziecie ugniatać je delikatnie to wszystko sie uda. Kwestię ugniatania ciasta i jak ono powinno wyglądać bardzo dobrze pokazuje ten filmik na YT --> KLIK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz