Mieszkając w Londynie uwielbiałam chodzić po wszelakiego rodzaju vege miejscówkach, i kiedyś trafiłam do małej Indyjskiej knajpki. I od tamtej pory mojej miłości do kuchni Indyjskiej nie ma końca.
Chana masala to typowa potrawa z Indii i Pakistanu, jest to rodzaj curry z ciecierzycą, ale uwaga, bardzo ostre. Miłość do przypraw i szklanka wody są konieczne, żeby pokochać chana masala. Danie idealne na mroźne, zimowe dni. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu.
Chana masala to typowa potrawa z Indii i Pakistanu, jest to rodzaj curry z ciecierzycą, ale uwaga, bardzo ostre. Miłość do przypraw i szklanka wody są konieczne, żeby pokochać chana masala. Danie idealne na mroźne, zimowe dni. Dla mnie najlepiej smakuje z dodatkiem ryżu.
SKŁADNIKI /na 2 porcje
- puszka ciecierzycy / ja użyłam 1 szklanki suchej, którą namoczyłam przez noc, a potem gotowałam półtorej godziny.
- puszka pokrojonych pomidorów
- 3/4 szklanki wody
- 1 średniej wielkości cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki chili czerwone
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 liść laurowy (opcjonalnie)
Do podania świeża posiekana pietruszka.
PRZYGOTOWANIE
- W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebule i smażymy aż zmięknie, dodajemy posiekany na czosnek i jeszcze chwilę smażymy.
- Dodajemy pomidory z puszki i chwile mieszkamy wszystko razem
- Do mieszanki dodajemy resztę przypraw, z wyjątkiem wody, liścia laurowego i ciecierzycy. Całość gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu
- Następie dodajemy wodę i liść laurowy i chwile gotujemy przed dodaniem ciecierzycy
- Do środka wrzucamy ciecierzycę i mieszamy na wolnym ogniu około 2 minuty
Jeżeli stwierdzicie, że sos wyszedł wam za ostry można dodać do niego trochę mleka kokosowego, żeby złagodzić smak, do smaku można też dodać odrobinę cukru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz