piątek, 13 maja 2016

wszystko-co-masz-w-lodówce spring rollsy!

   Wielkimi krokami zbliżają się kolejne warsztaty dla dzieci, które będziemy organizować, i tym razem stawiamy na spring rollsy. W końcu,bo już myślałam, że się nie zjawi, przyszła wiosna(a może już bardziej lato?), więc myślę, że idealnie się wpasują. Tak właściwie, to zrobienie spring rollsów jest dziecinnie łatwe i nie zajmuje dużo czasu, nie jest też zbyt kosztowne bo jedyne co musimy kupić to papier ryżowy i makaron ryżowy -ale ja czasami robię spring rollsy tylko z warzywami i są równie smaczne, wszystko zależy od tego jak bardzo jestem głodna, do środka można włożyć wszystkie warzywa, które znajdziecie w lodówce.
    Jako, że chcę opanować zwijanie i przygotowanie do perfekcji, to spring rollsy rządzą w mojej kuchni od ładnych kilku dni ;)
   Ostatnio bardzo opuściłam się w blogowaniu, ale to wszystko za sprawą zepsutej ładowarki do aparatu (mam nadzieję, że dzisiaj przyjdzie nowa!), dlatego wybaczcie zdjęcia robione kalkulatorem ;)
    Więc do dzieła

SKŁADNIKI :

  1. Papier ryżowy - 10 szt
  2. ok 100 g makaronu ryżowego (opcjonalnie)
  3. Warzywa - tutaj pełna dowolność, polecam :rzodkiewki, ogórki, awokado, cebulę, marchewki, paprykę, kiełki, kalarepę,buraka wszystko na co macie ochotę
  4. kiełki - najlepiej smakować będą kiełki fasoli mung
Sos:
  1. 1/4 szklanki octu ryżowego
  2. 2 łyżeczki sosu sojowego
  3. 1/4 szklanki gorącej wody
  4. sok wyciśnięty z 1 limonki
  5. jedna pokrojona papryczka chilli, lub 1 łyżeczka pasty z czerwonych papryczek chilli




PRZYGOTOWANIE :

  1. Wszystkie warzywa myjemy i kroimy w cienkie paseczki, ogórki i rzodkiewkę kroimy na plastry
  2. Makaron ryżowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu
  3. Musimy przygotować dość szeroką miskę / tortownicę wypełnioną ciepłą wodą, czysty ręcznik kuchenny - to będzie nam potrzebne do przygotowania papieru ryżowego. Każdy arkusz moczymy w wodzie, aż nie zrobi się miękki (uwaga :miękki papier ryżowy, bardzo się do siebie klei, więc trzeba uważać, żeby się nam nie posklejał w trakcie przenoszenia z wody na ręcznik). Namoczony arkusz przenosimy na ręcznik i układamy warzywa, to co położymy na spodzie będzie potem widać na zewnątrz, więc każdy rulonik można zacząć od innego warzywa, na warzywa kładziemy trochę makaronu ryżowego, kiełki i zawijamy. poniżej instrukcja jak zwinąć nasze spring rollsy, żeby się nie rozpady,przy trzecim już nabierzecie wprawy ;) Papier ryżowy sam się sklei więc nasze ruloniki po chwili będą gotowe. Proste, prawda?
Sos : tutaj nie ma filozofii, wszystkie składniki musimy dokładnie wymieszać i podajemy w małych miseczkach razem ze spring rollsami. 

Ze spokojem możecie też użyć gotowego sosu chilli słodko-pikantnego (np.Tao Tao)

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz